Gepubliceerd op 12 juni 2023

Kogeka werkt samen met maatwerkbedrijf Kaliber bij inlevering laptops (GVA)

Kogeka, de scholengroep van katholieke middelbare scholen in Geel en Kasterlee, werken voor hun laptopproject samen met maatwerkbedrijf Kaliber uit Herentals. Medewerkers van Kaliber helpen mee wanneer de laatstejaars op het einde van het schooljaar hun laptop inleveren.

https-staticnieuwsbladbe-assets-images-upload-2023-06-12-37bb7489-5537-4d6c-874b-cc6af30c58c3.jpg

* Dit artikel door Tommy Maes verscheen op 12 juni 2023 op de digitale Gazet van Antwerpen.

Laptopproject van Scholengroep Kogeka

Scholengroep Kogeka is in de loop van vorig schooljaar gestart met een laptopproject, waarbij de leerlingen van alle scholen een laptop huren. Om de werklast van de ICT-ploeg van de scholengroep te verlichten, wordt er samengewerkt met maatwerkbedrijf Kaliber uit Herentals.

“Dit jaar gaat het om een testcase waarbij we bekijken hoe vlot de inlevering van de driehonderd laptops van de zesde- en zevendejaars verloopt”, vertelt Steven Macquoij, overkoepelende ICT-coördinator van Kogeka.

“Zo leveren de laatstejaars op het einde van het schooljaar hun toestel in op hun school. Vervolgens bekijken de medewerkers van Kaliber onder meer of er geen mankementen zijn zoals schade aan het beeldscherm of het toetsenbord. Wanneer er schade is, wordt dat verder verwerkt via de verzekering. 

Bij de andere toestellen gaan de medewerkers van Kaliber aan de slag met het volledig wissen van gegevens en het schoonmaken van de laptops, zodat ze volgend schooljaar weer gebruiksklaar zijn of weer naar het leasingbedrijf gaan. 

Dat gebeurt volgens een eenvoudige procedure, waarbij je elk ingeleverd toestel op korte tijd kan nakijken en opschonen. Als school vinden we het belangrijk om mensen met een beperking ook kansen te geven en dit initiatief is daar een goed voorbeeld voor.”

4.000 laptops

Ondertussen zijn er binnen de scholengroep al vierduizend schoollaptops in omloop en volgend schooljaar komen daar nog duizend toestellen bij. “We hebben een leasingcontract met de leverancier, waarbij de laptops na drie jaar sowieso worden vervangen door een nieuw toestel”, zegt Macquoij. 

“Vanaf volgend schooljaar worden dus nog meer toestellen ingeleverd. Daarom dat we dit jaar al de handen in elkaar slaan met Kaliber, om uit te zoeken hoe de inlevering van de laptops het best organiseren. Dit jaar hebben we daar de nodige speling voor.”

Het laptopproject zelf verloopt heel goed. “Zo heeft elke leerling niet alleen de nodige basisapparatuur en -software voor dagelijks schoolgebruik, maar ook gespecialiseerde software voor hun studierichting. Leerlingen elektriciteit hebben bijvoorbeeld specifieke software. Voor het ICT-team is het met deze uniforme computerapparatuur ook eenvoudiger om in te grijpen wanneer er problemen zijn. Het afgelopen jaar hebben we toch een stuk of zestig à zeventig schadegevallen gehad, soms het gekste eerst. Bijvoorbeeld laptops waar een bus over heeft gereden of toestellen die op de grond zijn gevallen bij het opmaken van het bed”, legt Macquoij uit.

Ook de leerlingen zijn tevreden over de schoollaptops. “Zo hebben we allemaal de juiste software ter beschikking die we voor school nodig hebben”, vertelt Will Van Dijck, leerling Technologische Wetenschappen en Wiskunde. “Het is ook heel vlot werken met de toestellen. Alleen kan je door de restricties niet op alle websites terecht. Het is soms lastig wanneer je voor school iets wil opzoeken, maar een foutmelding voor een site krijgt.”

Bron: artikel door Tommy Maes, gepubliceerd op de digitale Gazet van Antwerpen.

bpf6233.jpg

Vraag het aan Dirk!

Ook werk voor Kaliber?

Bel naar 014 28 27 87 en vertel alles over je uitdaging aan Dirk Mertens, onze goedlachse salesmanager. Even later zit er een Kaliber voorstel te pronken in je mailbox.

Bel Dirk even op

Trotse samenwerkingen

Hoe klanten onze samenwerking ervaren.